ماهمگ به نقل از برترین ها | روزنامه اعتماد_ بنفشه سامگیس نوشت: طی ۹ ماه اخیر ۱۶ کشور به اتباع خود توصیه کردهاند از سفر به ایران خودداری کرده و خاک ایران را ترک کنند.
از ابتدای امسال، 16 کشور از قاره اروپا، امریکا، آسیا و اقیانوسیه به اتباع خود توصیه کردهاند که به ایران سفر نکنند یا اگر در ایران هستند به سرعت خاک ایران را ترک کنند.
بررسیها نشان میدهد که طی 9 ماه اخیر، دولت کشورهای فرانسه، هلند، اسپانیا، پرتغال، کانادا، انگلیس، امریکا، نیوزیلند، ایرلند، هند، دانمارک، سنگاپور، آلمان، سوییس، هنگکنگ و ژاپن یا در وبسایت وزارت خارجهشان یا در اعلام رسانهای به اتباع خود درباره سفر یا تداوم اقامت در ایران هشدار دادهاند. در وبسایت وزارت خارجه 7 کشور هلند، کانادا، انگلیس، امریکا، نیوزیلند، ایرلند و هنگکنگ، هشدار سفر به ایران با رنگ قرمز یا در سطح 4 که بالاترین سطح هشدار سفر خارجی است، مشخص شده است. در وبسایت اغلب کشورها از این فهرست 16گانه، هشدار سفر به ایران به تنشهای منطقهای گره خورده است. برخی کشورهای این فهرست 16گانه، در هشدار خودداری از سفر به ایران، به توضیح کوتاهی بسنده کردهاند ولی هشدارهای برخی دیگر از کشورها، مفصلتر است. برخی کشورها از این فهرست 16گانه با اشاره به اینکه ایران، تابعیت مضاعف را به رسمیت نمیشناسد، نسبت به خطر بازداشت اتباع دوتابعیتی هشدار دادهاند، برخی دیگر، اتباع خود را از شرکت در تجمعات اعتراضی در ایران پرهیز داده و نسبت به خطر دستگیری در این تجمعات هشدار دادهاند. برخی دیگر از کشورها، به اتباع خود هشدار دادهاند که از هرگونه فیلمبرداری و عکاسی از اماکن عمومی خارج از سایتهای تاریخی خودداری کنند. تاکید برخی کشورها به اتباعشان این است که از هرگونه ارتباط با فعالان سیاسی و مدنی در ایران خودداری کرده و در هیچ بحث و اعتراض مدنی یا سیاسی، حتی به صورت ناظر بیطرف و به عنوان شنونده و بیننده هم حضور و مشارکت نداشته باشند. برخی کشورها، با معرفی برخی اعمال مجرمانه و مشمول مجازات کیفری و شرعی در ایران ازجمله، همجنسگرایی، تبلیغ سایر ادیان، توهین به مقدسات، واردات و مصرف گوشت خوک، الکل و موادمخدر، به اتباع خود هشدار دادهاند که از ارتکاب به این جرمها خودداری کنند.
برخی کشورها حتی درباره بیماریهای بومی در مناطق مختلف ایران، لرزهخیزی نقاط مختلف ایران، چگونگی دریافت خدمات درمانی در صورت بیماری یا حادثه، ضرورت رعایت مناسبات مذهبی و شرعی در ایران هم توضیحات مفصلی منتشر کردهاند. اطلاعات منتشر شده در وبسایت تمام کشورها از این فهرست 16گانه، در روزهای اخیر بهروزرسانی شده یا اینکه دولتها تاکید دارند که این توضیحات و هشدارها تا پایان سال جاری میلادی هم قابل استناد است.
اکتبر 2024 در وبسایت کشور هلند در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «وضعیت امنیتی در ایران تا حدی به دلیل درگیری با اسراییل بدتر شده است. با توجه به تحولات کنونی در منطقه، وضعیت غیرقابل پیشبینی است. کد رنگ مشاوره سفر ایران قرمز است. در هر شرایطی که هستید، به آنجا سفر نکنید. خیلی خطرناک است و در صورت بروز مشکل، سفارت هلند نمیتواند به شما کمک کند. آیا در حال حاضر در ایران هستید؟ اگر میتوانید این کشور را ترک کنید.»
اکتبر 2024 در وبسایت کشور هند در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «ما از نزدیک تشدید اوضاع امنیتی در منطقه را زیرنظر داریم. به اتباع هند توصیه میشود از سفرهای غیرضروری به ایران خودداری کنند. از کسانی که در حال حاضر در ایران اقامت دارند، تقاضا میشود هوشیار بوده و با سفارت هند در تهران در تماس باشند.»
نوامبر 2024 در وبسایت کشور نیوزیلند در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «به دلیل احتمال وقوع ناآرامیهای مدنی خشونتآمیز، خطر دستگیری یا بازداشت و وضعیت نابسامان امنیتی در منطقه، به ایران سفر نکنید.تنشهای منطقهای در خاورمیانه بالاست و میتواند به سرعت تشدید شود و وضعیت امنیتی ممکن است بدون اطلاع قبلی بدتر شود. در یک حمله یا درگیریهای مسلحانه، توصیههای مقامات محلی را دنبال کنید. درگیریهای جاری در لبنان و سرزمینهای اشغالی فلسطین میتواند به افزایش تنشها در سایر مناطق خاورمیانه منجر شود. افزایش تنش همچنین ممکن است به بسته شدن فضای هوایی، لغو پروازها و تغییر مسیرها و سایر اختلالات سفر منجر شود. تحولات و تنشهای سیاسی در داخل ایران و منطقه و همچنین رویدادهای بینالمللی و تحریمها علیه ایران، تظاهرات و ناآرامیهای داخلی را در پی خواهد داشت. در تمام موارد دستگیری یا بازداشت در ایران، توانایی دولت نیوزیلند برای ارائه کمک کنسولی به نیوزیلندیها بسیار محدود است. اگر در ایران بازداشت شده باشید، نمیتوانیم دسترسی کنسولی یا دسترسی به نمایندگی قانونی را تضمین کنیم.»
اکتبر 2024 در وبسایت کشور فرانسه در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «با توجه به افزایش خطر تشدید تنش نظامی در منطقه و با توجه به خطر بسته شدن غیرمنتظره حریم هوایی و فرودگاههای ایران، توصیه میشود آن دسته از ساکنان فرانسوی مقیم ایران که فرصت انجام این کار را دارند، بهطور موقت کشور را ترک کنند.به اتباع فرانسوی اکیدا توصیه میشود که به ایران سفر نکنند یا در صورت ضرورت، مدت سفر خود را محدود کنند، از هرگونه تجمع خودداری کنند و هر چه سریعتر خاک ایران را ترک کنند، از اتباع فرانسوی که بهرغم این توصیهها در ایران میمانند، درخواست میشود در سفرهای خود در این کشور بسیار محتاط و هوشیار بوده و با احتیاط از هرگونه تجمع احتمالی خودداری کنند و خود را در جریان رویدادهای جاری و پیامها یا دستورالعملهای احتمالی سفارت فرانسه قرار بدهند. از اتباع فرانسوی که از ایران عبور میکنند، دعوت میشود در اسرع وقت کشور را ترک کنند. در صورت دستگیری یا بازداشت، احترام به حقوق اساسی و امنیت افراد تضمین نمیشود. با افزایش تنشها در خاورمیانه، ظرفیت سفارت فرانسه در تهران برای تضمین حفاظت کنسولی از اتباع دستگیر شده یا بازداشت شده در ایران بسیار محدود است. ملاقاتهای کنسولی در مورد یک تبعه فرانسوی- ایرانی مجاز نیست، زیرا ایران تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد و حضور کنسولی در جلسات دادرسی در طول محاکمه احتمالی تضمین نمیشود. ایران، هدف اقدامات تروریستی از سوی سازمانهایی است که توانایی عمل و عزم خود را برای ادامه حملات خود ثابت کردهاند. تروریسم میتواند بیرویه باشد و مکانهای تجمع، از جمله مکانهایی را که خارجیها در آن تردد میکنند، هدف قرار بدهد. احتمال حملات تروریستی بیشتر در آنجا زیاد است.»
دسامبر 2024 در وبسایت کشور آلمان در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «ما نسبت به سفر به ایران هشدار میدهیم.از شهروندان آلمانی خواسته میشود ایران را ترک کنند.وضعیت در سراسر منطقه همچنان متلاطم و بسیار متشنج است. به گفته وزارت اطلاعات، ایران در وضعیت جنگی قرار دارد.بسته شدن طولانیتر حریم هوایی، فرودگاهها و مرزهای زمینی ایران و همچنین لغو بیشتر پروازها را نمیتوان منتفی دانست.تحریمهای اتحادیه اروپا علیه خطوط هوایی ایران ایر، ماهان ایر و ساها از 14 اکتبر 2024 اجرایی شده و پروازها به اتحادیه اروپا، بلافاصله پس از انتشار این تصمیم متوقف شد. حتما دستورات نیروهای امنیتی محلی را دنبال کرده و رسانهها را از نزدیک رصد کنید.کمک از سوی سفارت آلمان در تهران به افراد دوتابعیتی ایرانی - آلمانی غیرممکن است. اگر در گذشته انتقاداتی نسبت به کشور و نظام سیاسی آن داشتهاید، به ایران سفر نکنید.نمایندگی مسوول آلمان در خارج از کشور فقط میتواند به میزان بسیار محدودی پشتیبانی کنسولی ارائه بدهد و نمیتواند از شما در برابر تعقیب کیفری محافظت کند. از ویزای خود فقط برای اهداف ذکر شده در آن استفاده کنید. سوءاستفاده از ویزا میتواند عواقب جدی از جمله دستگیری و محکومیت یا اخراج داشته باشد.با احتیاط و فقط با مجوز عکس و فیلم بگیرید. تحت هیچ شرایطی از هواپیماهای بدون سرنشین استفاده نکنید، از اظهارنظر در مورد شرایط و رویدادهای سیاسی ایران خودداری کنید.دستورالعملهای نیروهای امنیتی محلی را دنبال کنید. در بسیاری از ساختمانهای عمومی، عکاسی و فیلمبرداری کاملا ممنوع است، همین امر در مورد عکاسی در مناطق خاص صدق میکند. عکاسی و فیلمبرداری حتی از مکانهای به ظاهر بیخطر میتواند منجر به دستگیری و پیگرد قانونی شود. تحت هیچ شرایطی نباید از موسسات یا ساختمانهای دولتی یا وسایل نقلیه دولتی، تاسیسات نظامی یا مانورهای نظامی، نیروگاههای هستهای، پالایشگاهها، تاسیسات تولید نفت/گاز، سکوهای حفاری، تجمع مردم یا تظاهرات، مقامات رسمی (مانند پلیس یا ارتش) ساختمان سفارت، زیرساختهای حیاتی (تامین) مانند برق یا آب، افراد بدون رضایت صریح آنها، فرودگاهها، ایستگاههای قطار و ساختمانهای مشابه عکس و فیلم بگیرید. قوانین و ارزشهای اخلاقی ایران، بهویژه مقررات پوشش اسلامی باید کاملا رعایت شود.»
نوامبر 2024 در وبسایت کشور کانادا در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «از هر گونه سفر به ایران به دلیل شرایط امنیتی ناپایدار، تهدید منطقهای تروریسم خودداری کنید. اگر میتوانید از مسیرهای تجاری از ایران خارج شوید. توانایی ما برای ارائه خدمات کنسولی در ایران بسیار محدود است.تشدید تنشها در منطقه میتواند خطرات امنیتی ایجاد کند و این شرایط ممکن است به اختلال در سفر، ازجمله لغو پرواز و بسته شدن فضای هوایی منجر شود.»
اکتبر 2024 در وبسایت کشور انگلیس در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «از هر گونه سفر به ایران خودداری کنید.اگر برخلاف توصیههای بخش امور خارجه سفر کنید، ممکن است بیمه مسافرتی شما باطل شود.در منطقه خاورمیانه تنش وجود دارد. این وضعیت میتواند به سرعت تشدید شود و خطراتی ایجاد کند. ممکن است پروازها لغو شوند.حمایت دولت بریتانیا در ایران بسیار محدود است. فرض کنید هیچ کمک کنسولی حضوری در شرایط اضطراری امکانپذیر نخواهد بود و اگر در ایران به مشکل برخوردید، دولت بریتانیا نمیتواند به شما کمک کند.»
آگوست 2024 در وبسایت کشور ایالات متحده امریکا در مشاوره سفر به ایران نوشته شده: «شهروندان امریکایی به هیچ عنوان نباید به ایران سفر کنند.دولت امریکا با جمهوری اسلامی ایران روابط دیپلماتیک و کنسولی ندارد. دولت ایالات متحده قادر به ارائه خدمات کنسولی معمول یا اضطراری به شهروندان امریکایی در ایران نیست.»
آوریل 2024 کشور پرتغال در مشاوره سفر به ایران به اتباع خود توصیه کرد: «با توجه به شرایط داخلی ایران هرگونه سفر به این کشور ممنوع است و به اتباع مقیم ایران به دلایل امنیتی توصیه میشود که این کشور را ترک کنند.»
آوریل 2024 دولت ژاپن به اتباع خود درباره سفر به ایران توصیه کرد: «از تمام سفرها به ایران اجتناب شود و تا زمانی که پروازهای تجاری برقرار است اتباع مقیم ایران خاک این کشور را ترک کنند.»
کشور سوییس، اول نوامبر 2024 سفر به ایران را ممنوع اعلام کرد و آوریل 2024، دولت دانمارک از اتباع خود خواست که از سفر به ایران خودداری کرده یا هر چه سریعتر خاک ایران را ترک کنند.