تصویب "تعطیلی پنجشنبه‌ ها" در راه است / این ارگان ها مستثنی شدند

یک نماینده مجلس از احتمال تصویب افزایش تعطیلات آخر هفته خبر داد.

ماه مگ به نقل از ایلنا | ولی داداشی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره آخرین وضعیت لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته در کشور گفت: این لایحه در کمیسیون رفع ایراد شد.

سخنگوی کمیسیون اجتماعی یادآور شد: شورای نگهبان به مصوبه مجلس یازدهم ایراد گرفته بود که به مجلس عودت داده شد و مجلس هم به کمیسیون عودت داد و ما هم در کمیسیون رفع ایراد کردیم و این رفع ایراد در صحن مجلس قرار است مطرح و مصوب شود.

وی در پاسخ به این‌که آیا نظر کمیسیون اجتماعی بر تعطیلی روز پنجشنبه‌ است یا روزی دیگر، بیان کرد: بله نظر کمیسیون اجتماعی روز پنجشنبه است.

این عضو کمیسیون اجتماعی درباره این‌که بحث‌های اقتصادی در افزایش تعطیلات آخر هفته مطرح بود تا ارتباط اقتصادی ما با کشورهای دیگر افزایش یابد، اظهار داشت: درگاه‌های اقتصادی در کشور تعطیل نیست، مثلا گمرک، سازمان تجارت و دستگاه‌هایی که مربوط به حوزه تجارت هستند و به صورت ضروری باید باشند را استثنا کردیم.

وی تاکید کرد: ما آمدیم دستگاه‌های ارتباط‌گیری با دنیا را مستثنی کردیم تا اقتصاد آسیب نبیند.

افزایش تعطیلات از کجا شروع شد و به کجا می رود؟

به گزارش ماه مگ، لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته و کاهش ساعات کاری ادارات در مجلس شورای اسلامی ایران برای نخستین بار در جلسه علنی روز یکشنبه، ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۲، مطرح و کلیات آن به تصویب رسید. این لایحه پیشنهاد می‌کرد که تعطیلات آخر هفته به دو روز افزایش یابد و ساعات کاری هفتگی از ۴۴ به ۴۰ ساعت کاهش یابد.

در ابتدا، مجلس پیشنهاد تعطیلی روز شنبه را مطرح کرد، با این استدلال که این امر می‌تواند به هماهنگی بیشتر با کشورهای جهان و افزایش مبادلات اقتصادی و مالی منجر شود. با این حال، این پیشنهاد با مخالفت‌هایی روبه‌رو شد و شورای نگهبان و هیئت نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز با آن مخالفت کردند.

پس از تصویب کلیات، لایحه برای بررسی جزئیات به کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع شد. در جلسه علنی روز یکشنبه، ۲۳ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، گزارش کمیسیون اجتماعی درباره این لایحه در دستور کار مجلس قرار گرفت. در این جلسه، پیشنهاد بازگشت به اصل لایحه توسط یکی از نمایندگان مطرح شد که با ۷۶ رأی موافق، ۱۱۳ رأی مخالف و ۱۱ رأی ممتنع، مورد قبول قرار نگرفت.

پس از تصویب در مجلس، لایحه به شورای نگهبان ارسال شد. شورای نگهبان با این استدلال که در قانون اساسی صرفاً جمعه به عنوان تعطیل رسمی در نظر گرفته شده است، ایراداتی به لایحه وارد کرد و آن را به مجلس بازگرداند. همچنین، هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز ایراداتی را مطرح کرد، از جمله اینکه باید ارتباط بین بخش‌های خصوصی و دولتی در اجرای این مصوبه به درستی تبیین شود.

در نهایت، کمیسیون اجتماعی مجلس با اصلاح ایرادات وارده، مصوب کرد که با کاهش ساعات کار ادارات در سراسر کشور، پنج‌شنبه‌ها ادارات همانند تهران در سایر شهرهای کشور نیز تعطیل باشند. البته این تعطیلی به معنای تعطیلی رسمی نیست.

با توجه به خاتمه رسیدگی به بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ و ارسال مصوبات پس از تأیید شورای نگهبان به دولت، پیش‌بینی می‌شود که لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته جزو نخستین موضوعاتی باشد که پس از اتمام بررسی بخش دوم لایحه بودجه در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گیرد.

واقعیت این است که اختلافات اصلی در این مسیر بر سر انتخاب روز تعطیل دوم بود؛ برخی نمایندگان معتقد بودند که تعطیلی روز شنبه می‌تواند به هماهنگی اقتصادی با سایر کشورها کمک کند، در حالی که مخالفان این نظر، به دلایل فرهنگی و مذهبی، با تعطیلی شنبه مخالفت کرده و تعطیلی پنج‌شنبه را مناسب‌تر می‌دانستند.