کشور از فردا به خاموشی می‌رود؟/ قطعی برق تابستان به زمستان کشیده شد؟

با تصمیم دولت مبنی بر توقف مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها، اخباری مبنی بر انتشار برنامه قطعی برق به گوش رسید. اما جریان قطعی برق در فصل سرد سال چیست؟
ماجرای برنامه‌ریزی برای قطعی برق در زمستان امسال چیست؟/ کشور از فردا به خاموشی می‌رود؟

ماه مگ به نقل از تجارت نیوز| کشور بار دیگر با کمبود شدید برق روبه‌رو شده است. تصمیم دولت برای حذف تدریجی مازوت از نیروگاه‌ها، اقدامی به منظور بهبود کیفیت هوا بود، اما این تصمیم فشار زیادی بر شبکه برق کشور وارد خواهد کرد.

در فصل سرد سال، به دنبال کمبود گسترده گاز در کشور، نیروگاه‌های حرارتی به استفاده از سوخت جایگزین روی می‌آورند. سوخت اول نیروگاه‌های حرارتی گاز و سوخت جایگزین تحویلی به نیروگاه‌ها گازوئیل یا مازوت است. استفاده از این سوخت جایگزین در نیروگاه‌های حرارتی به معنای کمبود گاز و اختصاص نیافتن گاز به نیروگاه‌هاست.

پس از انتشار اخبار مازوت‌سوزی زودهنگام نیروگاه‌های شازند و تبریز، بار دیگر اعتراض به استفاده از این سوخت بالا گرفت. مازوت‌‌سوزی نیروگاه‌ها نشان از ناترازی شدید گاز در کشور دارد. باید گفت علاوه بر گاز، ناترازی شدید گازوئیل هم در میان است که نیروگاه‌ها به فکر مازوت‌سوزی افتاده‌اند.

حال پس از بالا گرفتن اعتراضات نسبت به مازوت‌سوزی زودهنگام، هیات دولت مصوبه‌ای مبنی بر توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه کشور اعم از نیروگاه‌های اراک، اصفهان و کرج صادر کرده است.

آغاز خاموشی‌ها در پی دستور توقف مازوت‌سوزی

با دستور توقف مازوت‌سوزی، ناگهان اخباری مبنی بر آغاز خاموشی‌ها منتشر شد.

محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس جمهوری، پس از جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا اعلام کرد خاموشی‌ها ناگزیر پیش خواهند آمد و قرار نیست تعدادی بمیرند تا ما برق داشته باشیم.

همچنین فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس ضمن اشاره به دستور متوقف کردن مازوت‌سوزی نوشت، برای مدت محدودی، خاموشی منظم جایگزین تولید سم برای عموم شهروندان خواهد شد.

پس از این اظهارات، خبرهایی مبنی بر انتشار برنامه قطعی‌ برق از روز یکشنبه 20 آبان منتشر شد که شروع این خاموشی‌ها از استان کرمانشاه رقم خورد.

محمد مرادی، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه، شنبه نوزدهم آبان، در جمع خبرنگاران از اعمال خاموشی‌های دوساعته در مناطق مختلف استان از ۲۰ آبان خبر داد.

همچنین، خبرگزاری ایسنا خبری مبنی بر آغاز خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده از روز یکشنبه 20 آبان منتشر کرد. طبق این خبر، برنامه خاموشی‌ها بین ساعت ۹ صبح تا ۱۷ عصر خواهد بود و توزیع خاموشی‌ها برنامه‌ریزی‌شده و منظم صورت می‌گیرد.

ناترازی شدید گاز

در پی این اظهارات و شروع قطعی برق در زمستان، واقعیت‌های اسفناکی نمایان می‌شود. مردم که در فصل تابستان با قطعی‌های پی‌درپی مواجه بودند، در فصل سرد سال نیز باید بار دیگر قطعی‌ برق را تجربه کنند.

صنایع به دنبال قطعی برق در فصل گرم سال، ضرر و زیان بسیاری متحمل شدند. هرساله صنایع به دنبال کمبود گاز گسترده، با قطعی گاز نیز مواجه بودند. امسال وضعیت اسفناک‌تر از هر سال خواهد بود؛ چراکه هم قطعی برق و هم قطعی گاز گریبان‌گیر مردم است.

در همین زمینه، مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل توانیر، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در هفت آبان‌ماه اعلام کرده بود، گازوئیل تحویلی به نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر شده و تنها ۴۰ درصد از مخازن سوخت نیروگاه‌ها پر است.

این بدان معناست که نیروگاه‌ها سوختی ندارند تا از طریق آن برق تولید کنند زیرا بخش بزرگی از همان 40 درصد ادعاشده، مربوط به سوخت مازوت است که دستور توقف استفاده از آن صادر شده است.

توقف استفاده از مازوت به منظور کاهش آلودگی هوا اقدام مطلوبی است اما گویا هیچ منبع دیگری برای تولید برق وجود ندارد، زیرا بلافاصله پس از دستور توقف استفاده از مازوت، خبر از خاموشی به میان آمده است. این بدان معناست که وضعیت کمبود برق و کمبود گاز در کشور اسفناک است و مردم باید خود را برای یک زمستان سخت آماده کنند. زمستانی که مستقیماً به دلیل ناکارآمدی مسئولان رقم خورده است.