ماه مگ | امروز دوشنبه اول بهمن 1403 مصادف با 19 رجب ١٤٤٦ و 20 ژانویه 2025 است.
امروز زادروز فردوسی ناجی زبان پارسی است.
اوقات شرعی امروز یکشنبه 30 دی 1403 به افق تهران از این قرار است:
حکیم "ابوالقاسم فردوسی" در سال 329 هجری قمری در روستای پاژ شهرستان طوس چشم به جهانگشود. ابوالقاسم فردوسی از طبقهی دهقانزادهها بود. مردم این طبقه اموال زیادی داشتند و جزو افراد مرفه جامعه بودند. ازاینرو ابوالقاسم امکان تحصیل داشت و در دوران نوجوانی و جوانی، در آسایش و رفاه، کتابهای مشهور آن دوران را مطالعه میکرد.
کنیه این حماسهسرای بزرگ «ابوالقاسم» است و به «فردوسی» شهرت دارد؛ شاهنامه بزرگترین اثر حماسی ایران و یکی از مهمترین آثار ادبیات ایران و جهان، سروده او است. این کتاب مجموعه داستانهای حماسی و وقایع تاریخی ایران زمان ساسانیان است که به نظم درآمده و اغلب، متعلق به ایران خاوری و آسیای میانه است. برای فردوسی بزرگداشتهایی گرفته شده که از جمله آنها هزاره فردوسی در سال ۱۳۱۳ شمسی بوده است.
از زندگی شخصی ابوالقاسم فردوسی، مانند زمان ازدواج اساتید و معلمان او اطلاعات دقیقی در دست نیست. اما در مستندات آمدهاست که فردوسی دو فرزند یک پسر و یک دختر داشت. زمان تولد پسر او سال 359 قمری است و این پسر در زمان حیات فردوسی فوت کرد. این شاعر حکیم در بخشی از شاهنامه به مرگ فرزند خود و غم فقدان او در قالب چند بیت کوتاه اشاره کرده است؛ مرگ وی به سال۴۱۱قمری در سن ٨٠ سالگی گزارش کردهاند.
معروفترین شاعر حماسهسرای ایرانی و سراینده شاهنامه یکی از بزرگترین و ماندگارترین آثار ادبی و حماسی به زبان فارسی است که در طول قرنها در همه خانهها، محلهها و روستاهای ایران خوانده میشده است. فردوسی با تعابیری مثل خدای سخن و پدر زبان فارسی امروزی توصیف شده است. شاهنامه اثر فردوسی، یکی از مهمترین یادگارهای ادب و هنر جهان، میراث پارسیزبانان است.
این کتاب مجموعه داستانهای حماسی و وقایع تاریخی ایران زمان ساسانیان است که به نظم درآمده و اغلب، متعلق به ایران خاوری وآسیای میانه است و مشتمل بر روایات اساطیری، پهلوانی و تاریخی از عهد کیومرث تا پایان روزگار یزگرد سوم ساسانی است. شاهنامه مورد توجه عموم مردم ایران بوده و هنر شاهنامهخوانی از قرن پنجم تا نهم به مرور گسترده شده و در دوران صفویه به اوج خود رسید. ابوالقاسم فردوسی قبل از سرودن اشعار شاهنامه شعرهای دیگری نیز سروده بود
ابوالقاسم فردوسی در سراسر عرصه ادبیات فارسی چون تهمتن قد برافراشته است. تا زمانی که مفهوم زبان فارسی پابرجاست نام ابوالقاسم فردوسی شاعر بزرگ و پرافتخار جاوید میماند. این شاعر فقید شاهنامه را با عشقی سوزان و خون و دل نوشت و محبت واحترام ایرانیان را برای همیشه از آن خود کرد. شاهنامه بنایی بلند و یادگاری بزرگ است از عصر پهلوانی ایرانی، از عصر جمشید وفریدون و کیخسرو و رستم گرفته تا ظهور شاهنشاهی ساسانیان و انقراض آن. در این کتاب از هر نوع فکر و موضوع، خواه پهلوانی وحماسی، خواه عاشقانه و غزلی، خواه اندرزی و تعلیمی، خواه رمزی و نغزی، خواه داستانی و اساطیری که بتوان آن را در حوزهی مفهوم شعر درآورد، موجود است.
حقایقی جالب درباره ابوالقاسم فردوسی
در شاهنامهی ابوالقاسم فردوسی یکی از نکات مهم روابط آدمها با یکدیگر است. در این کتاب حماسی، انواع نسبتها میان شخصیتهای داستان وجود دارد اما جالب است بدانید که بیشترین روابط در داستانها رابطهی پدرها با پسرها است. در واقع فردوسی به این روابط بیشتر از روابط عاشقانه و مادر و فرزند و... پرداخته است؛ بهاحتمال زیاد، علت این امر مسائل مختلفی است که فردوسی با پسر خود داشته و در چند بخش از شاهنامه به این روابط پرفراز و نشیب اشاره کرده است.