8 عوارض خطرناک نوشیدن چایی کهنه دم

چایی کهنه دم عوارض خطرناکی برای بدن دارد که باید از نوشیدنش صرف نظر کرد.

ماه مگ | چایی یکی از نوشیدنی‌های محبوب در بین مردم دنیا به ویژه ایرانیان است، اما نوشیدن آن به روش صحیح اهمیت زیادی دارد. برخی افراد به دلیل عادت یا راحتی، چای کهنه‌دم را مصرف می‌کنند، اما باید بدانیم که این نوع چای می‌تواند مواد سمی در بدن ایجاد کند و به سلامت آسیب برساند. در نتایج بدست آمده در مقاله فواید و مضرات مصرف چای دم‌کرده، چای کهنه، که بیش از ۱۰ دقیقه دم کشیده، رنگ سیاه و طعم نامطلوبی دارد و می‌تواند باعث یبوست، افزایش خستگی و تحریک اسید معده شود. همچنین، چای کیسه‌ای به دلیل وجود مواد مصنوعی، سریع‌تر رنگ می‌دهد و مصرف آن می‌تواند به ریفلاکس معده و مشکلات گوارشی منجر شود. متخصصان در این بررسی توصیه می‌کنند که از مصرف چای کهنه به دلیل اثرات منفی آن بر سلامت، خودداری شود.⁠⁠طبق گفته‌های مرسوم در ایران، چای کهنه‌دم به نوعی از چایی گفته می شود که بیش از ۲ الی ۳ ساعت از دم کردن آن گذشته باشد. به همین دلیل گذشت چند ساعت از دم کردن آن، طعم و خواص آن تغییر کرده‌اند. به طور کلی، اگر چای بیش از ۳ ساعت در قوری و در دمای اتاق بدون پوشش قرار بگیرد، به عنوان چای کهنه‌دم محسوب می‌شود، هرچند این مدت زمان به نوع چای نیز بستگی دارد. در این شرایط، طعم چای به مرور از بین می‌رود. با این حال، برخی انواع چای می‌توانند تا ۷۲ ساعت پس از دم کشیدن دوام بیاورند، به شرط آنکه در فریزر نگهداری شوند. بهترین روش برای نگهداری چای دم کرده برای مدت طولانی، قرار دادن آن در یک ظرف شیشه‌ای دربسته و محکم بدون هیچ منفذی است. همچنین، هیچ اسانس یا شکری نباید به چای اضافه شود. اگر هر گونه ماده اضافی مانند شکر به چای اضافه شده باشد، حتی در صورت نگهداری در فریزر، نباید بیش از ۲۴ ساعت مصرف شود.⁠⁠مصرف چای کهنه‌دم خطرناک است زیرا زمان ایده‌آل برای دم کشیدن چای حداکثر ۱۰ دقیقه است. هرچه برگ‌های چای بیشتر در آب جوش بمانند، خواص آن کاهش می‌یابد، چای تلخ می‌شود و مواد سمی در آن تولید می‌شود. علاوه بر این، ماندن طولانی مدت چای باعث غلیظ شدن آن نیز می‌شود. نوشیدن چای کهنه‌دم می‌تواند به‌شدت باعث کاهش آب بدن شود. به یاد داشته باشید که چای هرگز نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای آب باشد، زیرا خواص و تاثیرات آب خالص را برای بدن ندارد. بنابراین، هر فرد باید در طول روز آب و چای را به صورت جداگانه و متعادل مصرف کند.⁠

چرا چای کهنه دم مضر است؟

چایی که مدت زیادی در دمای محیط مانده باشد، دستخوش تغییراتی می‌شود که می‌تواند برای سلامتی خطرناک باشد. برخی از دلایل این مضرات عبارتند از:

  • رشد باکتری‌ها:

چای محیط مناسبی برای رشد برخی باکتری‌هاست. این باکتری‌ها می‌توانند باعث مسمومیت غذایی و مشکلات گوارشی شوند.

  • تغییر ترکیبات شیمیایی:

با گذشت زمان، ترکیبات شیمیایی موجود در چای تغییر می‌کنند و ممکن است موادی تولید شود که برای بدن مضر باشند.

  • اکسیداسیون:

چای در معرض هوا قرار گرفته و اکسید می‌شود. این فرآیند می‌تواند طعم و بوی چای را تغییر داده و برخی از خواص مفید آن را از بین ببرد.

  • مشکلات گوارشی:

یکی از رایج‌ترین عوارض نوشیدن چای کهنه دم، بروز مشکلات گوارشی مانند نفخ، اسهال، یبوست و حتی زخم معده است.

  • مسمومیت غذایی:

رشد باکتری‌ها در چای کهنه دم می‌تواند باعث مسمومیت غذایی شود که با علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکم همراه است.

  • سردرد و سرگیجه:

برخی افراد پس از نوشیدن چای کهنه دم دچار سردرد و سرگیجه می‌شوند.

  • اختلالات خواب:

مصرف چای کهنه دم ممکن است باعث اختلال در خواب شود.

  • افزایش کلسترول:

برخی مطالعات نشان داده‌اند که نوشیدن چای کهنه دم ممکن است باعث افزایش سطح کلسترول خون شود.

12 خبر روز